Espresso napitci i kako ih pripremiti

Na slici je stilizovana šolja kafe koja je smeštena na zatvorenu knjigu. Šolja je bele boje sa smeđim napitkom iz kojeg se izvija para, što sugeriše da je kafa topla. Knjiga ispod šolje je prikazana u braon tonovima sa vidljivim stranicama, dodajući utisak teksture i dubine. Dizajn je jednostavan i čist, bez senčenja ili gradijenata, što daje moderan izgled i naglašava šolju kafe kao centralni element.
Recepti
8. April 2024.
Na ilustraciji su prikazani različiti načini pripreme kafe uz sa tacnom razmerom kolicine kafe i pene
Na ilustraciji su prikazani različiti načini pripreme kafe uz sa tacnom razmerom kolicine kafe, pene , u nekim slucajevima vode ili cak viskija.
Na ilustraciji su prikazani različiti načini pripreme kafe uz sa tacnom razmerom kolicine kafe, pene , u nekim slucajevima vode.

Espresso je osnovni sastojak mnogih popularnih kafe napitaka. U info grafiku iznad ćete videti prikaz proporcija espresa, mleka, mlečne pene, a negde I vode (kada pomenemo mleko, mislimo na ,toplo pomoću espresso aparata, parom, fino teksturisano mleko):

-Espresso(Espreso): Koncentrisana napitak, napravljena prolaskom vrele vode pod pritiskom, kroz fino mlevenu kafu. Obično je jakog,  intezivnog ukusa, I glatke, pune teksture sa finom kremastom penom na vrhu, poznatom kao "krema". 

-Ristretto (Ristreto)
se priprema sa istom količinom kafe kao i espresso, ali sa manjom količinom vode, što rezultira koncentrisanijim napitkom. 

-Macchiato(Makijato)
: Espresso sa malo  mleka,što bukvalno znači "fleka" na italijanskom, koje daje za nijansu  kremastiju teksturu i malo ublažava jak ukus espressa. 

-Cappuccino(Kapućino)
: Tradicionalno se pravi od jedne trećine espressa I sa po jednom trećinom fino teksturisanog mleka i mlečne pene. Aroma kapućina je kompleksna,kombinacija  arome espressa sa slatkim notama mleka i mlečne pene koje prevladavaju.Često se posipa kakaom ili cimetom, što dodaje dodatnu aromu i vizuelni element.     

-Latte (Late)
:Espreso sa mnogo mleka i minimalnom količinom pene na vrhu.  

-FlatWhite (Flet Vajt)
: Sličan lateu, ali sa bez pene. 

-Americano
:Espresso sa dodatkom vruće vode, sličan običnoj crnoj kafi, ali sa jačim ukusom. 

-Mocha(Moka)
:Espresso sa čokoladnim sirupom i mlekom, I penom na vrhu, obično posut kakaom.To je slatkasti napitak koji kombinuje ukuse kafe i čokolade.

-Irish coffee(Irska kafa):je topli napitak, bogate teksture, idealan za zimske dane I uopšte kao poslastica posle obroka. Kombinacija kafe sa toplom alkoholnom notom irskog viskija, zaslađenim šećerom i kremastom pavlakom čini Irish coffee jedinstvenim i prijatnim napitkom.

Ovo je pregled malog broja napitaka, može se reći najpoznatijih, na bazi espresa, koje možete degustirati u kafićima širom sveta. Proporcije sastojaka mogu varirati u zavisnosti u kojoj zemlji senalazite, a uticaj ima I individualna kreativnost svakog “bariste”.

Po našem skromnom mišljenju, za koji god od nabrojanih napitaka se odlučite, da bude osnova vaše kreacije, nećete pogrešiti. Ova raznolikost i mnoštvo mogućnosti i jesu pravo bogatsvo i lepota, espresa i kafe uopšte..