Serviranje
Vreme pripreme
Sastojci
Ukupno vreme
Fredo espresso se pojavio u Grčkoj kao odgovor na potrebu ljubitelja kafe I klasičnog espresso za hladnim, osvežavajućim napitkom tokom vrelih letnjih meseci. Njegova popularnost brzo je rasla, posebno među ljudima koji traže osveženje tokom toplih dana ali ne žele da se odreknu svog rituala ispijanja kafe, tako da se danas ne može zamisliti uživanje na plaži u bilo kom delu Grčke I okolnih zemalja, bez čaše ili šolje popularnog Freda. Iako nema preciznih podataka o tome kada je tačno nastao, veruje se da je prvi put napravljen tokom 90-ih godina 20. veka.
Vrste Kafe Koje se Koriste
Za pravljenje Fredo espresa najčešće se koristi visokokvalitetna arabika sa različitih podneblja ili mešavina arabike i robuste. Arabika daje blaži i aromatičniji ukus, dok robusta dodaje jačinu i gorčinu, što rezultira napitkom intenzivnijeg ukusa.
Mlevenje kafe takođe igra važnu ulogu –trebalo bi biti dovoljno fino da bi se dobio bogat espreso, ali ne previše finoda ne bi došlo do “preekstrakcije” I neprijatno gorkog ukusa u napitku.