Fredo espresso recept

ikone šolje za kafu, latea i kapućina u stilu piksel arta, ravni dizajn sa jednostavnim oblicima i minimalnim detaljima, vektorska ilustracija koristeći ravne blokove boja bez gradijenata ili senki, zrna kafe pored šolja pružaju detaljan kontrast između boja, vektorski dizajn logotipa u stilu elemenata zrna kafe
Recepti
8. avgust 2024.

Serviranje

1 osoba

Vreme pripreme

10 min

Sastojci

2

Ukupno vreme

10 min

Fredo espresso se pojavio u Grčkoj kao odgovor na potrebu ljubitelja kafe I klasičnog espresso za hladnim, osvežavajućim napitkom tokom vrelih letnjih meseci. Njegova popularnost brzo je rasla, posebno među ljudima koji traže osveženje tokom toplih dana ali ne žele da se odreknu svog rituala ispijanja kafe, tako da se danas ne može zamisliti uživanje na plaži u bilo kom delu Grčke I okolnih zemalja, bez čaše ili šolje popularnog Freda. Iako nema preciznih podataka o tome kada je tačno nastao, veruje se da je prvi put napravljen tokom 90-ih godina 20. veka.

Vrste Kafe Koje se Koriste

Za pravljenje Fredo espresa najčešće se koristi visokokvalitetna arabika sa različitih podneblja ili mešavina arabike i robuste. Arabika daje blaži i aromatičniji ukus, dok robusta dodaje jačinu i gorčinu, što rezultira napitkom intenzivnijeg ukusa.

Mlevenje kafe takođe igra važnu ulogu –trebalo bi biti dovoljno fino da bi se dobio bogat espreso, ali ne previše finoda ne bi došlo do “preekstrakcije” I neprijatno gorkog ukusa u napitku.

Sastojci:

Dupla šoljica espresso kafe

Led

Oprema:

Aparat za espresso

Šejker ili blender

Način pripreme:

  1. Priprema Espresa: Prvi korak je pravljenje jakog espresa. Koristi se dvostruka doza kafe (double shot), kako bi napitak imao intenzivan ukus i snagu.
  2. Hlađenje: Vrući espreso se odmah sipa u šejker sa ledom. Ovaj korak je ključan za brzo hlađenje kafe i očuvanje bogatog ukusa.
  3. Mućenje: Napitak se mućka u šejkeru ili koristi blender dok ne postane penast i hladan.
  4. Serviranje: Hladan, penasti espreso se sipa u visoku čašu sa ledom.

Varijacije Napitka

Fredo espresso ima nekoliko veoma popularnih varijacija, uključujući:

Fredo Cappuccino: Slično Fredo espresu, ali se dodaje hladna, penasta mlečna krema. Mleko se penasto umuti i dodaje na vrh hladnog espresa, stvarajući kremast i osvežavajući napitak.

Fredo Macchiato: U ovu verziju se dodaje mala količina hladnog mleka ili mlečne pene na vrh Fredo espresa, pružajući blaži ukus.

Fredo Espresso Tonic: Kombinacija Fredo espresa i tonik vode sa ledom, što stvara jedinstveno gorkasto-osvežavajući napitak.

Zanimljivosti o Fredo Espressu

Jedna zanimljivost o Fredo espresu je da je postao toliko popularan u Grčkoj da se često koristi kao merilo za kvalitet kafića. Kafići se takmiče ko će napraviti bolji Fredo espresso, i posetioci često ocjenjuju kafiće na osnovu kvaliteta ovog napitka. Takođe, zbog popularnosti Fredo espresa, mnogi baristi razvijaju svoje tehnike i tajne recepte za pravljenje savršenog Fredo espresa, eksperimentišući sa različitim vrstama kafe, temperaturama i tehnikama mućenja.

Zaključak

Probajte Fredo espresso,  bilo da ga pijete u vrelim letnjim danima ili jednostavno želite nešto novo i osvežavajuće, odličan je izbor za sve ljubitelje kafe.

U potrazi si za aparatom za kafu? 
Imamo rešenje.