Black Ivory Coffee, 2.000 € po kilogramu
Na vrhu liste nalazi se Black Ivory Coffee, često smatrana najskupljom kafom na svetu. Proizvedena na severu Tajlanda, ova kafa duguje svoju izuzetnu cenu jedinstvenom procesu koji uključuje slonove kako bi preradili zrna kafe.
Biraju se zrna kafe visoke kvalitete, obično sorte Arabica, koja se uzgajaju na velikim visinama u Tajlandu.Ova zrna kafe se zatim mešaju sa hranom koju jedu slonovi. Zrna kafe prolaze kroz probavni sistem slonova, što traje oko 12 do 72 sata. Tokom ovog procesa, zrna su izložena enzimima u probavnom traktu slonova, što menja njihov hemijski sastav.
Nakon što su zrna prošla kroz probavni sistem slonova, ona se izbacuju iz tela slonova. Ta zrna se zatim sakupljaju iz izmeta slonova.Sakupljena zrna se temeljno peru i suše kako bi se uklonile sve nečistoće.Osušena zrna se zatim peku na specifičan način kako bi se postigao željeni ukus.
Ova kafa se često služi u vrhunskim hotelima, posebno u luksuznim odmaralištima u Aziji, kao što su oni u Tajlandu, Maldivima i Baliu. Neki primeri uključuju Anantara hoteli i Four Seasons odmarališta. Neki vrhunski restorani širom sveta mogu imati Black Ivory Coffee na svom meniju kao specijalitet. Ova kafa se često poslužuje uz desert ili kao deo degustacionog menija.
Kopi Luwak, 1.100 € po kilogramu
Kopi Luwak, poznata i kao civet coffee, potiče iz Indonezije, posebno sa ostrva Java, Sumatra i Sulawesi. Takođe se proizvodi u drugim delovima jugoistočne Azije, kao što su Filipini, Vijetnam i Tajland i dobija se na sličan način kao gore pomenuta black ivory coffee.
Biraju se zrela zrna kafe visoke kvalitete.Ova zrna kafe se zatim daju cibetkama, malim sisarima poznatim i kao luwak (Paradoxurus hermaphroditus). Cibetke jedu zrna kafe, a proces varenja uključuje izlaganje zrna enzimima u probavnom traktu cibetki, što menja njihov hemijski sastav i doprinosi jedinstvenom ukusu kafe.
Nakon što zrna prođu kroz probavni sistem cibetki, ona se izbacuju iz tela u obliku izmeta. Ta zrna se zatim sakupljaju.Sakupljena zrna se temeljno peru kako bi se uklonile sve nečistoće. Zrna se zatim suše na suncu.
Osušena zrna se peku kako bi se razvili puni ukusi i arome kafe. Proces pečenja može varirati u zavisnosti od željenih karakteristika ukusa.
Kopi Luwak je poznata po svojoj glatkoj teksturi, niskoj kiselosti i bogatom, kompleksnom ukusu sa notama čokolade i karamele. Zbog specifičnog procesa proizvodnje i ograničene dostupnosti, ova kafa je jedna od najskupljih na svetu.
Važno je napomenuti da proizvodnja Kopi Luwak često izaziva kontroverze zbog etičkih pitanja vezanih za dobrobit životinja. U nekim slučajevima, cibetke se drže u zatočeništvu u lošim uslovima, što može negativno uticati na njihovo zdravlje. Stoga je važno birati proizvođače koji primenjuju humane i održive prakse.
Hacienda La Esmeralda, 400 € po kilogramu
Hacienda La Esmeralda je poznata plantaža kafe smeštena u zapadnom delu Paname, u regiji Boquete. Ova plantaža je posebno poznata po svojoj vrhunskoj Geisha kafi, koja je osvojila mnoge nagrade na međunarodnim takmičenjima i postala sinonim za vrhunski kvalitet kafe.
Hacienda La Esmeralda se nalazi na velikim nadmorskim visinama u Panami, gde mikroklima, bogata vulkanska tla i hladne temperature stvaraju idealne uslove za uzgoj vrhunske kafe.Geisha zrna kafe se uzgajaju na pažljivo odabranim parcelama, često na nadmorskim visinama iznad 1500 metara. Ova sorta kafe je poznata po svojim specifičnim zahtevima u pogledu klime i tla.
Zrna kafe se ručno beru kako bi se osigurala selekcija samo najzrelijih i najkvalitetnijih plodova. Ručna berba omogućava radnicima da pažljivo odaberu samo najbolja zrna.Nakon berbe, zrna kafe se podvrgavaju različitim metodama obrade, uključujući sušenje na suncu (natural processing) ili fermentaciju u vodi (washed processing). Ove metode utiču na konačni ukus i arome kafe.
Zrna se pažljivo suše i skladište kako bi se očuvala njihova kvaliteta. Proces sušenja može uključivati sušenje na otvorenom suncu ili upotrebu specijalizovane opreme.Osušena zrna se zatim prže prema specifičnim profilima koji ističu jedinstvene arome i ukuse Geisha sorte. Prženje može varirati od svetlog do tamnog, u zavisnosti od željenog karaktera konačnog proizvoda.
Hacienda La Esmeralda Geisha kafa je poznata po svom izuzetnom ukusu, sa notama jasmina, bergamota, tropskog voća i cvetnih aroma. Ova kafa se često opisuje kao delikatna i složena, sa izvanrednom čistoćom i balansom ukusa. Zbog svoje izuzetne kvalitete i ograničene proizvodnje, Geisha kafa sa Hacienda La Esmeralda plantaže je jedna od najskupljih i najtraženijih kafa na svetu.
Finca El Injerto, 1000 € po kilogramu
Finca El Injerto se nalazi na velikim nadmorskim visinama, između 1500 i 2000 metara, što pruža idealne uslove za uzgoj visokokvalitetne kafe. Region Huehuetenango je poznat po svojoj specifičnoj mikroklimi, koja uključuje hladne noći i sunčane dane, što doprinosi sporom sazrevanju zrna i bogatstvu aroma.
Kafa se uzgaja na plantaži koja koristi održive poljoprivredne prakse. Različite sorte kafe, uključujući Bourbon, Caturra i Pacamara, pažljivo se uzgajaju na plantaži. Plantaža je poznata po svojoj pažnji prema detaljima i kontinuiranom istraživanju i eksperimentisanju sa različitim sortama i metodama uzgoja.
Nakon berbe, zrna kafe se obrađuju pomoću različitih metoda, uključujući suvu (natural), polusušu (honey), i mokru (washed) obradu. Svaka od ovih metoda doprinosi jedinstvenom karakteru i profilima ukusa konačnog proizvoda. Mokra obrada uključuje fermentaciju i pranje zrna, što im daje čist i svetao ukus.
Kafa sa Finca El Injerto je poznata po notama čokolade, voća, karamele i cvetnih aroma. Zahvaljujući visokom kvalitetu i pažnji posvećenoj svakom koraku u proizvodnji, Finca El Injerto kafa je veoma cenjena među ljubiteljima kafe širom sveta.
Saint Helena, 400 € po kilogramu
Saint Helena je izolovano ostrvo udaljeno preko 1800 kilometara od zapadne obale Afrike. Ovo ostrvo je poznato po svojim vulkanskim tlima i savršenim klimatskim uslovima za uzgoj kafe, uključujući hladne noći i sunčane dane.Kafa se na ostrvu uzgaja od kasnog 18. veka. kafa se proizvodi od sorte Arabica, poznate kao Green Tipped Bourbon.
Uzgaja se u specifičnim mikroklimatskim uslovima i obrađuje se tradicionalnim metodama koje uključuju ručno branje i pažljivu obradu. Zrna se prerađuju mokrim postupkom (washed processing), što doprinosi čistoći i svetlini ukusa.
Saint Helena kafa je poznata po svom kompleksnom ukusu sa notama citrusa, bobičastog voća, karamele i čokolade. Ova kafa ima blagu kiselost, bogato telo i dugotrajan, slatkast završetak. Mnogi ljubitelji kafe je opisuju kao izuzetno rafinisan i balansiran napitak.
Izuzetno retka je često se prodaje po visokim cenama zbog ograničene proizvodnje i visokih troškova transporta sa izolovanog ostrva.