Moka kafa (Мocha) recept

ikone šolje za kafu, latea i kapućina u stilu piksel arta, ravni dizajn sa jednostavnim oblicima i minimalnim detaljima, vektorska ilustracija koristeći ravne blokove boja bez gradijenata ili senki, zrna kafe pored šolja pružaju detaljan kontrast između boja, vektorski dizajn logotipa u stilu elemenata zrna kafe
Recepti
4 April 2024.

Na šta vi prvo pomislite kada se spomene Moka kafa?

Kada kažemo Moka kafa različiti ljudi imaju različite asocijacije. Tako na primer neki odmah zamisle Moka pot, odnosno Moka ekspres, odnosno malu italijansku dzezvu, metalni sud karakterističnog oblika koja je jedan od simbola ljubavi Italijana prema kafi i poseduje je kako kažu svaka kuhinja u toj zemlji.

Neko drugi na pomen Moka kafe zamisli prelepi napitak u šolji, sa penom na vrhu, posut čokoladnim mrvicama, koga isto tako zovemo ovim imenom.

Takođe ima i asocijaciju na grad Moku u Jemenu ili na jednu od podvrsta biljke kafe koja se takođe zove Moka iz čijih se plodova dobijaju zrna kafe karakterističnog ukusa koji neodoljivo podseća na čokoladu.

Hoćemo da kažemo da je Moka kafa termin koji se koristi za više različitih pojmova i na ovaj način želimo to da razjasnimo, članak koji čitate u osnovi je posvećen kafe napitku na bazi espressa koji smo spomenuli, kao što ćete u nastavku i pročitati.

Šta je Moka kafa i kakvog je ukusa?

Moka kafa koji se još naziva Mokaćino(Mokaccino)  je topli napitak na bazi espressa, karakterističnog čokoladnog ukusa, a suštinski to je klasičan late(caffè latte) sa dodatkom čokolade.
Ovu kafu dobićemo dodavanjem otopljenih komadića ili gotovog čokoladnog preliva, a možemo koristiti i kakao prah razmućen u malo vruće vode, u latte ili kapućino, ali i ovaj napitak ima slađi ukus i gušću konzistencijom od pomenutih.

Dobila ime po varijetetu jedne od vrsta kafe Arabike , Mocha-i, koja svoje ime duguje luci Mocha(al-Mukhā) u Jemenu iz koje je od 15.- 17. veka išla sva trgovina kafom iz ove države.

Ova biljka ima plodove kafe koji prilikom pripreme daju napitcima ukus čokolade karakterističan baš za ovo podneblje, tačnije za deo Jemena oko grada Mocha ali mi danas Moka kafu pravimo i od drugih zrna, a čoko ukus nam dobijamo pre svega dodatkom čuvenog slatkiša od kakao-a.

Koju vrstu kafe da koristim za Moku?

Ako želite baš dobru Moku, važno je da za pripremu espressa koji je sastavni deo ovog napitka, koristite sveža zrna, najbolje srednje do tamno pečene Arabike ili neke mešavine kafa koja vam se sviđa, samlevenu neposredno pre pripreme napitka da bi se sačuvali svi ukusi i arome karakteristične za tu sortu kafe.
Ukoliko se ipak odlučite za Robustu znajte da je njena osnovna karakteristika  gorčina i ako u pripremi koristite crnu čokoladu i napitak će biti izrazito gorkog ukusa, tako da je po nama bolje da se odlučite za zrna Arabike.

Koja vrsta čokolade je najbolja za Moka napitke?

Tamna čokolada: Kvalitetna tamna čokolada sa visokim procentom kakaa (najmanje 60-70%) će dati bogat i intenzivan čokoladni ukus. Možete koristiti čokoladni sirup ili rastopljenu čokoladu.
Mlečna čokolada: Ako volite slađi i kremastiji ukus, možete koristiti mlečnu čokoladu. Međutim, tamna čokolada se često preporučuje zbog boljeg balansa sa gorko-slatkim notama kafe ali svakako vredi isprobavati jer vi ćete sami znati koji ukus vam najviše odgovara.
Može se koristiti i bele mlečna i kombinacija crne i bele mlečne čokolade.

Razlika izmedju Moka kafe i lattea?

Na prvi pogled razlika između ovih napitaka nalazi se samo u čokoladi koja se dodaje u Mocha kafu ali ova sitnica potpuno menja karakter pića. Dok je latte kremast zbog velike količine mleka i mlečne pene na vrhu, Mocha ima više slojeva ukusa zbog dodavanja i mešanja čokolade sa teksturisanim mlekom i espressom.

Serviranje

1 osoba

Vreme pripreme

5 min

Vreme kuvanja

5 min

Sastojci

3

Ukupno vreme

10 min

Sastojci:

2 kašike gotovog čokoladnog preliva (može tamna ili mlečna) ili dve kašičice kakao praha razmućenog u malo vode

200 ml mleka

18-20g fino mlevene kafe

Oprema:

Aparat za espresso

Latijera ili druga posuda za grejanje mleka  

Velika čaša

Posuda za topljenje čokolade (ukoliko koristite komadiće)

Manja posuda za espresso

Nutritivne vrednosti

Kalorije

250 kcal

Masti

11g

Ugljeni hidrati

30g

Proteini

8g

Uputstvo:

  1. Pripremite Čokoladu: Čokoladni preliv treba sipati u čašu u kojoj ćete servirai napitak. Takođe, ukoliko koristite kakao prah sipajte ga u čašu i razmutite sa minimalnom količinom vruće vode.
  2.  Zagrejte i teksturišite mleko na temperaturu od oko 60C (ili dok latijera ne postane previše vruća na dodir) sistemom za paru vašeg espresso aparata ili ga jednostavno umutite "froterom" ako vaš aparat nema ručicu za paru.
  3.  Pažljivo prelijte "stimovano" mleko preko čokoladnog sirupa , kako biste postigli efekat slojevitosti. Naravno da nije pogrešno preliti čokoladu espresom, pa završiti mlekom na kraju ali ako želite efekat slojevitosti koji smo pomenuli radite opisanim redosledom.
  4. Espresso: Pripremite dupli espresso( 50ml) u manju posudu. Ako ste u mogućnosti najbolje je da koristite sveža zrna kafe, i meljite ih neposredno  pre pripreme espressa, zbog očuvanja ukusa i aroma u napitku.
  5. Prelijte espresso preko zagrejanog mleka u čaši.
  6. Poslužite i mešajte: Poslužite piće dok se espresso sjedinjuje sa finom mlečnom penom(zbog estetike). Lagano mešajte dugom kašikom da bi se svi sastojci sjedinili.

Varijacije Moka kafa

Pored  klasične moke čiji smo recep napisali iznad, postoji bezbroj varijanti mocha kafe koje možete probati, svaka sa svojim specifičnim ukusom i stilom pripreme. Izdvojili smo za vas nekoliko najinteresantnijih:

- White Mocha:
Sastojci
: Espresso, bela čokolada (ili beli čokoladni sirup), vrelo mleko, šlag (po želji).
Priprema
: Kombinujte espresso sa rastopljenom belom čokoladom ili belim čokoladnim sirupom. Dodajte vrelo, penasto mleko i ukrasite šlagom.

- Iced Mocha:
Sastojci
: Espresso, čokoladni sirup, hladno mleko, led, šlag (po želji).
Priprema
: Izmućkajte espresso, čokoladni sirup i led u šejkeru.
Dodajte hladno mleko i promešajte. Ukrasite šlagom.

- Peppermint Mocha:
Sastojci
: Espresso, tamna čokolada (ili čokoladni sirup), pepermint sirup(liker na bazi nane), vrelo mleko, šlag (po želji).
Priprema
: Pomešajte espresso sa tamnom čokoladom i pepermint sirupom. Dodajte vrelo mleko i ukrasite šlagom, pospite sitnim komadićima peperminta.

-Mexican Mocha:
Sastojci
: Espresso, tamna čokolada (ili čokoladni sirup), cimet, čili prah, vrelo mleko, šlag (po želji).
Priprema
: Klasičan espresso pomešati sa tamnom čokoladom, cimetom i čili prahom. Dodajte vrelo mleko i ukrasite šlagom, pospite cimetom.

-Vegan Mocha:
Sastojci
: Espresso, tamna čokolada (ili čokoladni sirup bez mlečnih proizvoda), biljno mleko (npr. bademovo, sojino, ovseno), šlag od kokosa (po želji).
Priprema
: Kombinujte espresso sa tamnom čokoladom i biljnim mlekom. Ukrasite šlagom od kokosa.

-Mocha Frappé:
Sastojci
: Espresso, čokoladni sirup, mleko, led, šlag (po želji).
Priprema
: Izmiksujte u blenderu espresso, čokoladni sirup, mleko i led dok ne dobijete glatku smesu. Ukrasite šlagom.

Svaka od ovih varijanti može se prilagoditi vašim ukusima, tako da možete eksperimentisati sa različitim vrstama čokolade, mleka i dodataka kako biste pronašli savršenu kombinaciju za sebe.

U potrazi si za aparatom za kafu? 
Imamo rešenje.