Kako odabrati aparat za kafu ?

Na slici je stilizovana šolja kafe koja je smeštena na zatvorenu knjigu. Šolja je bele boje sa smeđim napitkom iz kojeg se izvija para, što sugeriše da je kafa topla. Knjiga ispod šolje je prikazana u braon tonovima sa vidljivim stranicama, dodajući utisak teksture i dubine. Dizajn je jednostavan i čist, bez senčenja ili gradijenata, što daje moderan izgled i naglašava šolju kafe kao centralni element.
Vodič
8. Februar 2024.

Ukoliko ste doneli odluku da kupite aparat za kafu, sigurno imate određene nedoumice kao I svaki potrošač koji je bio u ovoj situaciji?

Prvo pitanje na koje treba dati odgovor je koji je vaš omiljeni napitak od kafe: Espresso ili napitak na bazi espresa, filter kafa, turska kafa, French press, Aeropress , Moka, instant kafa, jer za pripremu svakog potrebna je posebna oprema.  

-Espresso je jak napitak, kremaste teksture, intenzivnog ukusa i punog tela.

-Filter kafa  blaža , suptilnijeg ukusa, čiste teksture bez taloga, pije se u većim količinama po jednom serviranju.

- Moka je srednje teksture, obično jače od filter kafe ali mekše od espresa, bogatog intezivnog ukusa, sa izraženom gorčinom.

-Turska kafa je tradicionalan način pripreme, dobro poznat na našim prostorima, daje napitak bogatog ukusa sa tankim slojem pene na vrhu.

-Kafa pripremljena Frenč presom ima pun, bogat ukus sa izraženim aromama . Pošto  se kafa potapa duže vreme, ekstrakcija je intenzivnija, što rezultira jakim, ali glatkim napitkom sa manjom količinom taloga koji prođe kroz filter.

- Kafa pripremljena Aeropressom je čista i svetlija u ukusu, sa blagom kiselošću i svetlijim telom u poređenju sa frenč presom.  

Ekstrakcija je brža, što rezultira manje intenzivnim ukusom.  

Sada kada ste se odlučili koji je vaš omiljeni napitak od kafe treba odgovoriti na još par pitanja:

Koliko vam je budžet? Za pripremu kafe Moka potom, Aeropresom, turske kafe, Frenč presom ova stavka nije ključna, jer oprema i aparati za pripremu ovim metodama relativno su jeftini u odnosu na aparate za espreso.  

Cene aparata za espreso zavisi od mnogo faktora i raspon im je od par hiljada do nekoliko stotina hiljada dinara(rsd) ali ako to posmatramo tako, da sada preskupu kafu iz kafića sami sebi možete spremiti, aparat vam zapravo može i uštedeti dosta novca. Kod Nespresso i Dolce Gusto aparata početna investicija nije velika(cena mašine) ali kupovina kapsula  nije baš ekonomična.
Aparati za filter kafu variraju u ceni ali ne previše, najskuplji aparat ovog tipa npr. na sajtu Shopster je oko 30000 rsd, a postoje modeli koji koštaju 3-4 hiljade.

Koliko prostora u kuhinji imate za vaš aparat ? Ukoliko baš i nemate mnogo, onda veličina aparata za kafu, postaje bitan faktor u odlučivanju. Aparati na kapsule su u tom slučaju dobro rešenje jer su poslovično minijaturnih dimenzija ali to ne znači da nema kompaktih rešenja kod manuelnih espreso aparata.

Koliko vremena želite da provedete praveći vaš napitak ?
Ako ste ljubitelj kafe, ali niste spremni da žrtvujete svoje vreme na postupak pripreme onda su aparati na kapsule pravi za vas, zahtevaju minimalno vreme zagrevanja pre prve upotrebe, ne traže gotovo nikakva predznanja o pripremi kafe i vrlo su jednostavni za upotrebu.

Na ilustraciji su prikazani različiti načini pripreme kafe uz odgovarajuće aparate. Počevši od espresso mašine koja pravi intenzivnu kafu pod visokim pritiskom, preko moka lonce za tradicionalno italijansko kuvalo kafe, pa sve do Aeropressa, koji omogućava brzu pripremu kafe uz pomoć pritiska. Tu je i francuska presa, omiljeni metod za mnoge, koji omogućava da se ukusi kafe potpuno oslobode, nakon čega se pomoću pritiska odvoji talog. Džezva za tursku kafu je prikazana kao alat za pravljenje guste i bogate kafe, a ilustracija završava sa klasičnim filter aparatom, koji koristi gravitaciju za prolazak vode kroz kafu. Iz nadnaslova "NAČINI PRIPREME KAFE" jasno je da svaki aparat predstavlja jedinstven pristup stvaranju omiljenog napitka.

Espresso

Ukoliko se odlučite za ovaj napitak, treba da se zapitate kolikim budžetom raspolažete i šta vam je kod njegove pripreme najvažnije?  

Ukoliko ste zaljubljenik u kafu i zanima baš svaki detalj (a ima ih dosta), a brzina i praktičnost pripreme vam nisu prioritet, već beskompromisni kvalitet, prava stvar za vas je manuelni ili poluautomatski aparat za espresso. Ako ste pri tome rešili i da odvojite značajniju sumu novca za kupovinu razmislite o Prosumer klasi aparata.

Ukoliko vam je pak prioritet baš brzina i praktičnost, za vas su idealni automatski aparati za espresso ili aparati sa kapsulama.

U ovom članku pokušaćemo da vam približimo sve ove ‚kategorije i o svakoj grupi napišemo po nešto što bi vam bilo korisno prilikom donošenja odluka.

Manuelni i poluautomatski aparati za espresso

Mora se reći da su ove grupa aparata napravljeni za prave entuzijaste, zahtevaju određenu, ne malu količinu znanja  i strpljenja, jer se proces pravljenja espresa sastoji od etapa koje pojedinačno i ukupno oduzimaju prilično vremena. Čak i kada se sve uradi po pravilima , najčešće se mora ponoviti neki korak, ali sve to je mala cena za kvalitet koji se može dobiti.

Razlika između ove dve grupe aparata je u tome što kod manuelnih vodu kroz kafu "gura" sam korisnik pomeranjem poluge aparata, dok kod poluautomatskih vodu pod pritiskom kroz mlevenu kafu "gura" elektirčna pumpa.

Kod poluautomatskih aparata postoje oni koji imaju integrisan mlin za kafu (gde krupnoću mlevenja i količinu kafe određuje sam korisnik) ali najveći broj ovih aparata nema, ovaj za kvalitet espresa možda i najvažniji uređaj, i zato je uz njih potreban nezavistan kvalitetan mlin ili kupovina unapred mlevene kafe što je u svetu kafe entuzijasta svojevrstan greh.

Sa druge strane espreso ovako dobijen neuporediv je sa onim dobijenim drugim aparatima, čemu pored kvaliteta napitka neizmerno doprinosi i uključenost korisnika u svaki aspekt spremanja espresa, od odabira kafe, mlevenja, merenja,  pripreme za ekstrakciju itd..

Kada pričamo o budžetu može se reći da cene aparata dosta variraju kao i dimenzije, kvalitet izrade, dizajn i kvalitet ugrađenih komponenti. Zato pre kupovine treba uzeti u obzir sve ove faktore, odrediti svoje prioritete ina osnovu toga doneti odluku o kupovini. Pogledajte naš izbor najboljih aparata za espresso.

Aparati sa kapsulama

Aparati sa kapsulama su oličenje praktičnosti, brzine pripreme kao i manjka komplikacija u pripremi kafe.

Uglavnom su za manje od minuta zagrejani i spremni za upotrebu i sve što korisnik treba da uradi je da sipa vodu u rezervoar, izabere kapsulu sa željenom vrstom kafe stavi je u aparat, pritisne dugme i za par sekundi preuzme svoju šoljicu svežeg napitka  spremnog za konzumaciju.

Na našem tržištu najzastupljeniji su Dolce- Gusto i Nespresso aparati na kapsule.

Glavno pitanje koje se postavlja je razlika između ova dva tipa aparata sa obzirom da ih proizvodi isti proizvođač Nestlle. Ono što je jasno pa i iz samog imena je da se kod Nespresa stavlja akcenat na espresso, dok za Dolce- Gusto pored raznih vrsa espreso kapsula moguće pripremiti i raznovrsne mlečne napitke(kapućino, latte idr.) pa i čaj, takođe ovi aparati i kapsule su pristupačnije od Nespresso linije, koja se brendira kao luksuznija opcija.  

Dolce gusto

Dolce gusto aparati su jednostavni, koriste vruću vodu, koju pumpa šalje pod visokim pritiskom od 15 bara, kroz kafu u kapsuli,  za pripremu napitaka. Ova tehnologija po rečima proizvođača, omogućava izvlačenje svih aroma iz kafe i stvaranje debelog, kremastog sloja na vrhu napitka.  

Postoji nekolicina aparata različitih proizvođača i dizajna ali im je tehnologija rada uglavnom ista, priprema mlečnih napitaka vrši se takođe posebnim kapsulama, koje sadrže mleko u prahu i ni jedan aparat nema opciju pravljenja pene od svežeg mleka.

Dolce Gusto aparati:

Nespresso

Kod Nespressa radi se o dve linije aparata i odgovarajućih kapsula Original i Vertuo , koje se pre svega razlikuju po tehnologiji pripreme espressa i kapsulama koje su različitih dimenzija.

Original aparati koriste, za ovaj tip kafe mašina klasičnu tehnologiju , propuštanja vruće vode pod pritiskom od čak 19 bari kroz kapsulu sa unapred fino samlevenom kafom, dok se kod Vertuo aparata koristi brendirana centrifusion tehnologija, što znači da  ujedno sa propuštanjem vode, na kafu deluje centrifugalna sila, tačnije kapsula sa kafom se rotira brzinom od 7000 obrtaja u minuti.
Ovo bi trebalo da omogući potpuniju ekstrakciju aroma i ukusa iz kafe.  Svakako doprinosi i bogatoj kremi koja je odlika napitaka napravljenim Vertuo linijom aparata. Takođe treba reći da svaka kapsula za ove aparate ima poseban bar kod, koji aparat očitava i prilagođava parametre određenoj vrsti kafe koja se nalazi u kapsuli.

U svakoj od dve linije postoje brojni aparati,različiti pre svega po dimenzijama, kvalitetu izrade, dizajnu, a i ponekom opcijom u korišćenju, kao što su dodatni uređaji(aeroćino)  za pravljenje pene od svežeg mleka.

Za obe linije Nespresso aparata na raspolaganju su kapsule sa po više od 40 različitih ukusa, što mešavina, singl origin kafa, i kafa sa koje serazlikuju geografski, gastronomski i po raznim drugim kriterijumima

Original Linija:

Vertuo Linija:

Automatski aparati za kafu

Glavni zadatak ovih mašina jeste da pokušaju da pomire kvalitet i svežinu  koji karakteriše manuelne,  i praktičnost i brzinu pripreme kafe koje su osobina aparata sa kapsulama.

Kvalitet i svežinu iz razloga jer koriste kafu u zrnu koja se čuva u rezervoaru samog uređaja i ne melje se do trenutka kada počinje priprema espressa, što je mana aparata na kapsule koji koriste unapred samlevenu kafu.

Brzina i praktičnost se ogledaju u brzom zagrevanju mašine i kratkom trajanju procesa pripreme, a praktičnost u tome, što kada korisnik pritisne odgovarajuće dugme na mašini koje označava vrstu napitka, nema potrebe da dalje razmišlja o količini kafe, količini vode, temperaturi, pritisku, trajanju ekstrakcije i drugim stvarima o kojima inače brine korisnik manuelnog aparata, već to za njega radi uređaj, šta više, pojedini mogu da spreme i do 15 različitih napitaka.

Takođe i pravljenje mlečnih napitaka je potpuno automatizovano i na korisniku je samo da sipa mleko u rezervoar, mašina ga greje, i od njega pravi savršenu glatku penu za makijato, late, kapućino ili bilo koju vrstu mlečnog napitka.

Ova kategorija uređaja je brojna i raznovrsna gledano iz mnogo aspekata, kao što su dizajn, dimenzije, način rada, kvalitet izrade i korišćenih materijala, cene.

U Srbiji njihova cena se kreće od 40000 pa do više stotina hiljada za top klasu automatika. Pogledajte naš izbor najboljeg automatskog aparata.

Aparati za filter kafu

Za sve one kojima je kafa iz aparata za espresso ili domaća kafa prejaka, postoji opcija u vidu filter kafe.  

Nju možemo će dobiti manualnim putem, to jest sipanjem kafe u posebne posude koje na svom dnu imaju specijalan papirni ili metalni filter, i prelivanjem  vrućom vodom( tačno određenom količinom i temperaturom) ali za ljubitelje praktičnih, brzih rešenja tu su električni aparati za filter kafu, koji sve ovo isto rade za vas, a vaše je da iz bokala aparata gotovu kafu preručite u svoju šolju.

Filter kafa kao što smo već ranije pisali, nudi jedinstven doživljaj u pogledu ukusa i mirisa u poređenju s kafom pripremljenom u espresso aparatima. Karakteriše je suptilniji miris i blaži ukus ,jer se priprema bez pritiska, za razliku od intenzivnog i gorčeg profila espresso kafe. Rezultat je napitak koji nudi blagu notu i idealan je izbor za one koji preferiraju blažu kafu.

Francuska presa, Moka pot, Aeropress, turska kafa

Mnogi ljubitelji kafe  se odlučuju za jednu od metoda koje ne zahtevaju upotrebu komplikovanih uređaja.  U tom smislu, Freanch press, Moka pot, Aeropress, džezva za tursku kafu su nezamenljive .

Moka pot

Moka pot, takođe poznat kao Bialetti šolja ili Moka express, je trodelna posuda, može biti različitih veličina u zavisnosti od broja napitaka koje želimo da pripremimo po jednom spremanju, koja se satoji od donjeg rezervoara za vodu, srednjeg filtera u koji se stavlja mlevena  kafu i gornjeg rezervoara za gotov napitak. Svi delovi su metalni jer se spušta direktno na izvor toplote.  

Ključala voda, iz donje posude, pod pritiskom prolazi kroz kafu, u srednjoj posudi, kupi arome i ukuse i završava u gornjoj posudi.  

Moka pot proizvodi napitak sa bogatim ukusom, aromom i tankim slojem kreme na vrhu nalik espresu.

moka pot, tradicionalni italijanski aparat za pravljenje kafe. Izrađen je od metala sa sjajnom površinom i ima klasičan dizajn sa osmougaonim donjim delom, koji služi kao rezervoar za vodu, i gornjim delom u obliku vrča, gde se kafa skuplja. Ručka lonca je crne boje i izrađena od materijala otpornog na toplotu. Na vrhu poklopca se nalazi crna ručica.

Aeropress -Aeropresa

Aeropresa je inovativan, popularan I kod kafe experata veoma cenjen način pripreme kafe, koji kombinuje filtriranje kafe kroz papirni filter i upotrebu pritiska tokom ekstrakcije.  

Iako kompanija Aerobie, koja je osmislila I proizvodi Aeropress u Sjedinjenim Američkim Državama, tvrdi da se može napraviti kafa slična espressu, suštinski nije tako. Aeropresa zaista ne stvara pravi espresso, već kafa više podseća na filtriranu kafu, ali uz dodatak pritiska i finije mlevene kafe postaje punija nego obična filtrirana kafa, tako da se može reći da kupi najbolje iz oba sveta.

Između ostalog je popular kao prenosni uređaj za pripremu kafe, zbog svoje kompaktnosti.

Aeropresa, inovativni uređaj za pripremu kafe. Sastoji se od nekoliko delova: dva cilindrična dela koji se uklapaju jedan u drugi, filter držača, crne kašičice za doziranje kafe, specijalnog alata za mešanje, i paketića sa filterima. Pored njih je i uputstvo za upotrebu sa ilustracijama. Svi delovi su raspoređeni na drvenoj površini.

French press- Fancuska presa

Francuska presa je jednostavan uređaj koji se sastoji od staklene ili metalne posude sa poklopcem i klipom u vidu metalne mrežice čiju dubinu u posudi možemo podešavati po potrebi.

Dodajte grubo mlevenu kafu u posudu, prelijte vrućom vodom i ostavite par minuta zavisno od recepta . Zatim pritisnite filter sa mrežicom do same tečnosti, kako prilikom sipanja u šolju, talog ne bi prošao zajedno sa napitkom.

Francuska presa proizvodi kafu sa punim telom i bogatim ukusom.

 francuska presa. Sastoji se od prozirne staklene posude sa metalnim obrubom i crnom plastičnom bazom. Na vrhu se nalazi poklopac sa plastičnom crnom ručkom, a iz središnjeg dela poklopca izlazi metalni štap sa filterom na dnu koji služi za pritiskanje kafe nakon što se ona namoči u vrućoj vodi.

Turska kafa

Turska kafa je tradicionalni način pripreme kafe karakterističan za Tursku i zemlje Balkanskog poluostrva.

Postoje manje razlike u procesu ali uopšteno,  fino mlevena kafa se meša sa vodom , a zatim zagreva do temperature ključanja. Ovo se radi u posebnoj metalnoj posudi zvanoj džezva.

Dobijeni napitak  je gust sa prepoznatljivom penom na vrhu, tradicionalno se servira uz slatkiše poput  ratluka , a poslužuje se u domaćinstvima u svakodnevici  u različitim  prilikama, a  naravno i u ugostiteljskim objektima. Ukoliko ne želite da pripremate kafu na tradicionalan način pogledajte naš članak gde smo odabrali
najbolji automatski aparat za tursku kafu.

set za tursku kafu napravljen od bakra, koji se sastoji od džezve za kuvanje kafe, dva fildžana za serviranje, i poslužavnika. Džezva ima dug, ukrašen dršku i poklopac, dok su fildžani mali i bez drški.