Espresso
Ukoliko se odlučite za ovaj napitak, treba da se zapitate kolikim budžetom raspolažete i šta vam je kod njegove pripreme najvažnije?
Ukoliko ste zaljubljenik u kafu i zanima baš svaki detalj (a ima ih dosta), a brzina i praktičnost pripreme vam nisu prioritet, već beskompromisni kvalitet, prava stvar za vas je manuelni ili poluautomatski aparat za espresso. Ako ste pri tome rešili i da odvojite značajniju sumu novca za kupovinu razmislite o Prosumer klasi aparata.
Ukoliko vam je pak prioritet baš brzina i praktičnost, za vas su idealni automatski aparati za espresso ili aparati sa kapsulama.
U ovom članku pokušaćemo da vam približimo sve ove ‚kategorije i o svakoj grupi napišemo po nešto što bi vam bilo korisno prilikom donošenja odluka.
Manuelni i poluautomatski aparati za espresso
Mora se reći da su ove grupa aparata napravljeni za prave entuzijaste, zahtevaju određenu, ne malu količinu znanja i strpljenja, jer se proces pravljenja espresa sastoji od etapa koje pojedinačno i ukupno oduzimaju prilično vremena. Čak i kada se sve uradi po pravilima , najčešće se mora ponoviti neki korak, ali sve to je mala cena za kvalitet koji se može dobiti.
Razlika između ove dve grupe aparata je u tome što kod manuelnih vodu kroz kafu "gura" sam korisnik pomeranjem poluge aparata, dok kod poluautomatskih vodu pod pritiskom kroz mlevenu kafu "gura" elektirčna pumpa.
Kod poluautomatskih aparata postoje oni koji imaju integrisan mlin za kafu (gde krupnoću mlevenja i količinu kafe određuje sam korisnik) ali najveći broj ovih aparata nema, ovaj za kvalitet espresa možda i najvažniji uređaj, i zato je uz njih potreban nezavistan kvalitetan mlin ili kupovina unapred mlevene kafe što je u svetu kafe entuzijasta svojevrstan greh.
Sa druge strane espreso ovako dobijen neuporediv je sa onim dobijenim drugim aparatima, čemu pored kvaliteta napitka neizmerno doprinosi i uključenost korisnika u svaki aspekt spremanja espresa, od odabira kafe, mlevenja, merenja, pripreme za ekstrakciju itd..
Kada pričamo o budžetu može se reći da cene aparata dosta variraju kao i dimenzije, kvalitet izrade, dizajn i kvalitet ugrađenih komponenti. Zato pre kupovine treba uzeti u obzir sve ove faktore, odrediti svoje prioritete ina osnovu toga doneti odluku o kupovini. Pogledajte naš izbor najboljih aparata za espresso.
Aparati sa kapsulama
Aparati sa kapsulama su oličenje praktičnosti, brzine pripreme kao i manjka komplikacija u pripremi kafe.
Uglavnom su za manje od minuta zagrejani i spremni za upotrebu i sve što korisnik treba da uradi je da sipa vodu u rezervoar, izabere kapsulu sa željenom vrstom kafe stavi je u aparat, pritisne dugme i za par sekundi preuzme svoju šoljicu svežeg napitka spremnog za konzumaciju.
Na našem tržištu najzastupljeniji su Dolce- Gusto i Nespresso aparati na kapsule.
Glavno pitanje koje se postavlja je razlika između ova dva tipa aparata sa obzirom da ih proizvodi isti proizvođač Nestlle. Ono što je jasno pa i iz samog imena je da se kod Nespresa stavlja akcenat na espresso, dok za Dolce- Gusto pored raznih vrsa espreso kapsula moguće pripremiti i raznovrsne mlečne napitke(kapućino, latte idr.) pa i čaj, takođe ovi aparati i kapsule su pristupačnije od Nespresso linije, koja se brendira kao luksuznija opcija.
Dolce gusto
Dolce gusto aparati su jednostavni, koriste vruću vodu, koju pumpa šalje pod visokim pritiskom od 15 bara, kroz kafu u kapsuli, za pripremu napitaka. Ova tehnologija po rečima proizvođača, omogućava izvlačenje svih aroma iz kafe i stvaranje debelog, kremastog sloja na vrhu napitka.
Postoji nekolicina aparata različitih proizvođača i dizajna ali im je tehnologija rada uglavnom ista, priprema mlečnih napitaka vrši se takođe posebnim kapsulama, koje sadrže mleko u prahu i ni jedan aparat nema opciju pravljenja pene od svežeg mleka.
Dolce Gusto aparati:
Nespresso
Kod Nespressa radi se o dve linije aparata i odgovarajućih kapsula Original i Vertuo , koje se pre svega razlikuju po tehnologiji pripreme espressa i kapsulama koje su različitih dimenzija.
Original aparati koriste, za ovaj tip kafe mašina klasičnu tehnologiju , propuštanja vruće vode pod pritiskom od čak 19 bari kroz kapsulu sa unapred fino samlevenom kafom, dok se kod Vertuo aparata koristi brendirana centrifusion tehnologija, što znači da ujedno sa propuštanjem vode, na kafu deluje centrifugalna sila, tačnije kapsula sa kafom se rotira brzinom od 7000 obrtaja u minuti.
Ovo bi trebalo da omogući potpuniju ekstrakciju aroma i ukusa iz kafe. Svakako doprinosi i bogatoj kremi koja je odlika napitaka napravljenim Vertuo linijom aparata. Takođe treba reći da svaka kapsula za ove aparate ima poseban bar kod, koji aparat očitava i prilagođava parametre određenoj vrsti kafe koja se nalazi u kapsuli.
U svakoj od dve linije postoje brojni aparati,različiti pre svega po dimenzijama, kvalitetu izrade, dizajnu, a i ponekom opcijom u korišćenju, kao što su dodatni uređaji(aeroćino) za pravljenje pene od svežeg mleka.
Za obe linije Nespresso aparata na raspolaganju su kapsule sa po više od 40 različitih ukusa, što mešavina, singl origin kafa, i kafa sa koje serazlikuju geografski, gastronomski i po raznim drugim kriterijumima
Original Linija:
Vertuo Linija:
Automatski aparati za kafu
Glavni zadatak ovih mašina jeste da pokušaju da pomire kvalitet i svežinu koji karakteriše manuelne, i praktičnost i brzinu pripreme kafe koje su osobina aparata sa kapsulama.
Kvalitet i svežinu iz razloga jer koriste kafu u zrnu koja se čuva u rezervoaru samog uređaja i ne melje se do trenutka kada počinje priprema espressa, što je mana aparata na kapsule koji koriste unapred samlevenu kafu.
Brzina i praktičnost se ogledaju u brzom zagrevanju mašine i kratkom trajanju procesa pripreme, a praktičnost u tome, što kada korisnik pritisne odgovarajuće dugme na mašini koje označava vrstu napitka, nema potrebe da dalje razmišlja o količini kafe, količini vode, temperaturi, pritisku, trajanju ekstrakcije i drugim stvarima o kojima inače brine korisnik manuelnog aparata, već to za njega radi uređaj, šta više, pojedini mogu da spreme i do 15 različitih napitaka.
Takođe i pravljenje mlečnih napitaka je potpuno automatizovano i na korisniku je samo da sipa mleko u rezervoar, mašina ga greje, i od njega pravi savršenu glatku penu za makijato, late, kapućino ili bilo koju vrstu mlečnog napitka.
Ova kategorija uređaja je brojna i raznovrsna gledano iz mnogo aspekata, kao što su dizajn, dimenzije, način rada, kvalitet izrade i korišćenih materijala, cene.
U Srbiji njihova cena se kreće od 40000 pa do više stotina hiljada za top klasu automatika. Pogledajte naš izbor najboljeg automatskog aparata.
Aparati za filter kafu
Za sve one kojima je kafa iz aparata za espresso ili domaća kafa prejaka, postoji opcija u vidu filter kafe.
Nju možemo će dobiti manualnim putem, to jest sipanjem kafe u posebne posude koje na svom dnu imaju specijalan papirni ili metalni filter, i prelivanjem vrućom vodom( tačno određenom količinom i temperaturom) ali za ljubitelje praktičnih, brzih rešenja tu su električni aparati za filter kafu, koji sve ovo isto rade za vas, a vaše je da iz bokala aparata gotovu kafu preručite u svoju šolju.
Filter kafa kao što smo već ranije pisali, nudi jedinstven doživljaj u pogledu ukusa i mirisa u poređenju s kafom pripremljenom u espresso aparatima. Karakteriše je suptilniji miris i blaži ukus ,jer se priprema bez pritiska, za razliku od intenzivnog i gorčeg profila espresso kafe. Rezultat je napitak koji nudi blagu notu i idealan je izbor za one koji preferiraju blažu kafu.
Francuska presa, Moka pot, Aeropress, turska kafa
Mnogi ljubitelji kafe se odlučuju za jednu od metoda koje ne zahtevaju upotrebu komplikovanih uređaja. U tom smislu, Freanch press, Moka pot, Aeropress, džezva za tursku kafu su nezamenljive .
Moka pot
Moka pot, takođe poznat kao Bialetti šolja ili Moka express, je trodelna posuda, može biti različitih veličina u zavisnosti od broja napitaka koje želimo da pripremimo po jednom spremanju, koja se satoji od donjeg rezervoara za vodu, srednjeg filtera u koji se stavlja mlevena kafu i gornjeg rezervoara za gotov napitak. Svi delovi su metalni jer se spušta direktno na izvor toplote.
Ključala voda, iz donje posude, pod pritiskom prolazi kroz kafu, u srednjoj posudi, kupi arome i ukuse i završava u gornjoj posudi.
Moka pot proizvodi napitak sa bogatim ukusom, aromom i tankim slojem kreme na vrhu nalik espresu.
Aeropress -Aeropresa
Aeropresa je inovativan, popularan I kod kafe experata veoma cenjen način pripreme kafe, koji kombinuje filtriranje kafe kroz papirni filter i upotrebu pritiska tokom ekstrakcije.
Iako kompanija Aerobie, koja je osmislila I proizvodi Aeropress u Sjedinjenim Američkim Državama, tvrdi da se može napraviti kafa slična espressu, suštinski nije tako. Aeropresa zaista ne stvara pravi espresso, već kafa više podseća na filtriranu kafu, ali uz dodatak pritiska i finije mlevene kafe postaje punija nego obična filtrirana kafa, tako da se može reći da kupi najbolje iz oba sveta.
Između ostalog je popular kao prenosni uređaj za pripremu kafe, zbog svoje kompaktnosti.
French press- Fancuska presa
Francuska presa je jednostavan uređaj koji se sastoji od staklene ili metalne posude sa poklopcem i klipom u vidu metalne mrežice čiju dubinu u posudi možemo podešavati po potrebi.
Dodajte grubo mlevenu kafu u posudu, prelijte vrućom vodom i ostavite par minuta zavisno od recepta . Zatim pritisnite filter sa mrežicom do same tečnosti, kako prilikom sipanja u šolju, talog ne bi prošao zajedno sa napitkom.
Francuska presa proizvodi kafu sa punim telom i bogatim ukusom.
Turska kafa
Turska kafa je tradicionalni način pripreme kafe karakterističan za Tursku i zemlje Balkanskog poluostrva.
Postoje manje razlike u procesu ali uopšteno, fino mlevena kafa se meša sa vodom , a zatim zagreva do temperature ključanja. Ovo se radi u posebnoj metalnoj posudi zvanoj džezva.
Dobijeni napitak je gust sa prepoznatljivom penom na vrhu, tradicionalno se servira uz slatkiše poput ratluka , a poslužuje se u domaćinstvima u svakodnevici u različitim prilikama, a naravno i u ugostiteljskim objektima. Ukoliko ne želite da pripremate kafu na tradicionalan način pogledajte naš članak gde smo odabrali najbolji automatski aparat za tursku kafu.